środa, 9 lipca 2014

jogurtowy sernik na zimno czereśniowo-migdałowy

Bardzo lekki sernik bez dodatku cukru. Doskonały deser, który nie zaburza dozwolonych proporcji węglowodanów, a jednocześnie słodki i bardzo smaczny.

Porcja na 1 miseczkę w sam raz na II śniadanie albo podwieczorek.


Składniki:
- wydrylowane czereśnie 80g
- jogurt naturalny 150g
- migdały w płatkach 10g
- 2 łyżeczki żelatyny - 8g

Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w 100ml wody i zostawić do wystudzenia mieszając od czasu do czasu.
Czereśnie wydrylować, dodać jogurt i migdały w płatkach i wszytko razem zblendować (albo nie jeśli ktoś lubi kawałki owoców;).  Dolać wystudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie, przelać do miseczki i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem można posypać np. zarodkami pszennymi Smacznego.




1 porcja - 300 g
Wartość energetyczna :
274,23 kcal
Białko:
18,48 g
Węglowodany:
23,22 g
Tłuszcz:
11,82 g





Lato w pełni!

4 komentarze:

  1. Super! Dawaj więcej przepisów na desery, tego najbardziej mi brakuje, a od początku diety nie jadłam nic poza jogurtem i budyniem!

    OdpowiedzUsuń
  2. się robi... za chwilę wrzucę kanapki na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na urozmaicenie podwieczorków:) wiśnie można zamienić dowolnym owocem - z borówką i brzoskwinią już przetestowane :) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. super, że podpasowało:) spróbuj z malinami! to dopiero poezja smaku...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...